Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Nasıl Başvurulur?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ulusal bir mahkeme olmadığı için, AİHM'e yapılacak başvurular da yerel mahkemelerde dava açmaktan oldukça farklıdır.  

AİHM'e herhangi bir dava dilekçesi ile başvurmanız mümkün değildir. Mahkemenin belirlediği formu (başvuru formu örneği için buraya tıklayınız) doldurmanız, varsa avukatınız için bir yetki  belgesi düzenlemeniz (yetki belgesi örneği için buraya tıklayınız) ve doldurduğunuz bu formları Mahkeme'nin adresine (tercihen taahhütlü posta ile) göndermeniz gerekmektedir. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. Bu yazılı başvurunuz mutlaka AİHM kalemine iletilmelidir. Acil durumlarda faks göndermeniz mümkündür. Ancak faksla yaptığının başvuruyu mutlaka mektupla da göndermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz olacaktır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde yapılan yargılama kural olarak yazılıdır. Yani başvurunuzu yapmak için posta ile yaptığınız başvuru yeterlidir, bizzat Strasbourg'a gitmenize gerek yoktur. AİHM faks numarası ve posta adresi için yan sütunda bulunan AİHM Nerede? sekmesine tıklayınız.